Co warto wiedzieć o krysztale?

co-warto-wiedziec-o-krysztale

Wielu osobom kryształ kojarzy się z czasem PRL-u. To właśnie wtedy ich posiadanie było bardzo modne. Wytworne kryształowe misy zdobiły niejeden kredens i dumnie się prezentowały. Choć przez ostatnie lata wiele osób o nich zapomniało, kryształ ponownie wraca do łask a jego posiadanie świadczy o dobrym guście właściciela.



Kiedy powstał kryształ?

Ołów do masy szklanej zaczęto dodawać już w starożytności ale dopiero w XVII wieku zrodził się pomysł, aby wykorzystać go do produkcji naczyń. Szacuje się, że szkło kryształowe produkuje się na skalę przemysłową od około 400 lat. Kryształy wzbudziły bardzo duże zainteresowanie, ponieważ były czymś, czego wcześniej nie znano. Przyciągały uwagę ze względu na niespotykane zdobienia oraz kształt. Produkowano także naczynia z herbami narodowymi oraz symbolami kultury europejskiej.

Za pojawienie się pierwszej huty szkła odpowiada August III Sasa. To właśnie dzięki jego inicjatywie, w XVIII wieku, zaczęto produkcję kryształu w naszym kraju. Kryształ powoli przestawał być kojarzony jedynie z naczyniami, gdyż zaczęły pojawiać się żyrandole oraz zwierciadła. Wspomniany materiał sprawdzał się również jako półprodukt jubilerski.



Kryształ czyli szkło ołowiowe

Szkło kryształowe nazywa się fachowo ołowiowym ze względu na to, że do masy szklanej dodaje się tlenki ołowiu. W składzie powinno być ich co najmniej 18% lecz w przeszłości zdarzały się produkty, które zawierały nawet 80% tlenków ołowiu. Interesującym jest fakt, że przed laty w skład szkła kryształowego wchodził również arszenik.

Nie od dziś wiadomo, że szkło ołowiowe ma większy współczynnik załamania światła oraz większą dyspresję. Oznacza to, że szkło nadaje się na wyroby dekoracyjne, ponieważ posiada specyficzny blask. Kryształ jest znacznie miększy od szkła i bardziej podatny na działanie kwasów, trwanie oraz szlifowanie. Dzięki temu można łatwiej wykonywać w nim nacięcia oraz zdobienia.

Kryształ różni się od tradycyjnego szkła wagą. Ze względu na dodatek ołowiu, jest on po prostu sporo cięższy. Nie powinno się go myć w zmywarkach a jedynie ręcznie za pośrednictwem delikatnych detergentów. To sprawi, że szkło na dłużej będzie cieszyć swoim blaskiem i się nie zmatowi.